perjantai 16. maaliskuuta 2018

Tarvitseeko ekaluokkalainen älypuhelimen?

Voih - tämä putkahti vahingossa näin keväthangille - jutun olen kirjoittanut jo elokuussa ja se on jäänyt julkaisematta - no, kyllä tästä aiheesta voi silti juttua vääntää, heh. 

Monessa kodissa eletään heti kesän jälkeen jännityksen täyteisiä aikoja -pieni ekaluokkalainen aloittaa koulunsa. On hankittu reput ja kynät ja penaalit, varmasti myös monessa kodissa uusia kouluvaatteita ja kenkiä. Yksi listalla oleva on kuitenkin kyseenalainen: tarvitseeko ekaluokkalainen älypuhelinta? Älyä toki ja ehkä puhelintakin - mutta että älypuhelin?

Aiheesta on tietysti aina koulun alla paljonkin polemiikkia, puolesta ja vastaan. Jos operaattoreilta kysytään - tottakai pitää olla puhelin. Mitä aiemmin lapselle puhelin käteen annetaan; sitä enemmän niitä myydään - itseasiassa joskus näkee niitä vanhempia, jotka ovat 2-vuotiaille rattaissa antaneet oman älypuhelimensa, että lapsella olisi jotain näprättävää ja pysyisi hiljaa (?) - mitä en kyllä ymmärrä taas ollenkaan. Eikö ympäristössä ole tarpeeksi virikettä pienelle lapselle ja miksei aikuiset juttele lapsilleen? Ympärillä on mitä mielikuvituksellisin ja värikkäin maailma!

Ohessa linkki HS artikkeliin aiheesta. Itse olen kyllä sitä mieltä, että eka- (eikä kyllä tokakaan) luokkalainen tarvitse kouluun mitään puhelinta. Toki on varmasti hyvä saada lapsi kiinni koulun jälkeen, kysellä kuulumisia tai ihan vain tietääkseen, että lapsi on turvallisesti kotona (miksi ei olisi - harvemmin susi tulee ja syö matkalla?) Sen sijaan kotona voi tietenkin olla joku puhelin, jolla voi soitella milloin äiti tulee kotiin ja voiko mennä uuden ystävän kanssa ulos - mutta ei siihenkään tarvita netillä varustettua älypuhelinta.

Väitän, että koulun alettua lapsen elämään tulee paljon uusia asoita ja pikkuhiljaa vastuun opettelua - mihinkään niistä ei kuitenkaan kuulu netin käyttö. Mihin alakoululainen nettiä tarvitsee? Tutkiakseen jotain kummallisia, tajuttomia juttuja netistä? Tai eksyäkseen vahingossa sivuille, joille ei pitäisi ja jotka voivat aiheuttaa vaan hämminkiä pienen lapsen mielessä? Kun kukaan ei ole neuvomassa.

Turvallisuuden takia?
Väittäisin, että lapselle on jopa turvallisempaa tulla kotiin ilman sitä puhelinta - koska niitä lapsia, jotka ei näe eikä kuule mitään vaan tuijottavat vain sitä ruutua kävellessään - on tuolla liikenteessä jo aivan liikaa! Eikö ole turvallisempaa, että lapsi tulee kotiin kaikessa rauhassa ollen läsnä tilassa, jossa liikkuu: matka on uusi ja siinä voi olla muutama tienylitys, johon tarvitaan kaikki tarkkaavaisuus ja keskittyminen. Entä tarvitseeko lapsi puhelinta koulussa? No ei tietenkään, ei sieltä mihinkään soitella välitunnilla - ja jos jotain sattuisi sattumaan, koulun henkilökunta aikuisina ihmisinä varmasti asian hoitavat paremmin kuin 7-vuotias. Eli huolet pois  - lapsi on varmasti hyvissä käsissä koulussa ilman puhelintakin. (Miten me aikuiset pärjättiin?)

Hauskuus?
Lapset ovat uteliaita kuin pikkuapinat ympäristönsä suhteen  - ja niin pitää ollakin. Miksi emme anna lapsille sitä hetkeä kävellä rauhassa omia aikojaan koulusta kotiin niin, että matkalla voi jäädä ihmettelemään jotain polun kukkasta tai miten puut taipuvat kovassa tuulessa tai oravat taiteilevat siellä puiden oksilla? Kaikki tämä jää helposti näkemättä, jos pitää pitää puhelimesta kiinni - koska kädessähän se olisi, jos vaikka sattuisi äiti soittamaan, joko olet kotona ja lapsi pelkää, ettei ehdi muuten vastaamaan, jos ei se ole kokoajan käden ulottuvilla ja pitää kaivaa repusta. Entä sitten, kun tulee pakkanen? Puhelin ei enää toimi ja pienet kädet jäätyy?

Mihin 7-vuotias tarvitsee puhelinta?
Suosittelen lämpimästi, että kotona olisi joku puhelin, jolla lapsi voi soittaa koulun jälkeen -tosin useimmat ovat koulun jälkeen jossain iltapäivähoidossa eli ei kovin pitkää aikaa kotona, mutta ehkä sitten jos siihen vielä jää hetki aikaa olla yksin kotona? Senkin asian ajaa kuitenkin ihan normipuhelin - jolla voi: yllätys yllätys: soittaa! Ei siihen tarvita mitään monimutkaisia sovelluksia.

Mikä muuttuu?
Kun lapsi menee kouluun - melkein kaikki muuttuu! Koko lapsen elämähän saa ihan erilaisen moodin: koulu kaikkinensa on tietenkin uusi ja jännittävä, tulee uusia kavereita ja uusia asioita, kun opetellaan aakkosista lähtien asiat. Miten ihanaa onkaan tuo ekaluokkalaisen elämä - paljon uusia ihmeellisiä asioita! Siinä on tosi paljon sulateltavaa muutenkin, joten soisi sen kotimatkan kulkea omissa ajatuksissaan, kaikessa rauhassa kotimatkaa tutkaillen kotiin tai iltapäiväkerhoon mennen.

Mitä olet itse mieltä? Onko älypuhelimesta alakoululaisilla jotain älyä? Olisi kiva kuulla ajatuksiasi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit valita myös nimetön-vaihtoehdon, mutta kiva olisi, jos jätät nimesi kommenttiin. Se näytetään heti hyväksynnän jälkeen. Kiitos!