maanantai 17. syyskuuta 2018

Parkkipirkko, reipas kaduntallaaja

Ilmeisesti kaupungilla on provisioon perustuva palkkaus pysäköintivirheisiin. Olen kohta jo hysterian partaalla tässä kaupungissa, kun ei tiedä mihin uskaltaa autonsa jättää. Julkinen liikenne ei oikein toimi ja on järkyttävän kallis ja joustamaton, joten auto oli ainut vaihtoehto liikkumiseen.
Puolen vuoden sisään olen saanut jo 3 sakot enkä Espoossa ja Helsingissä asuessa 10 vuoden aikana saanut ensimmäistäkään sakkoa. Missä siis vika? Mitä voisi tehdä boikotoidakseen tätä villinä vaeltavaa parkkipirkkoarmeijaa? Jos jättää auton kadulle maksulliseen parkkiin ja maksaa sen viereiseen pömpeliin, se onkin väärän firman ja sakot tulee! Kuluttajan täytyy siis tietää kuka hallinnoi mitäkin kadunosuutta... apua. Siksi koitan välttää niitä paikkoja ja olen etsinyt 2 h toimivia kiekkopaikkoja - huonolla menestyksellä tosin...

Ensimmäinen sakko tuli, kun jätin tunniksi auton lumisen tien reunaan. Ensimmäiseksi jonossa, jonka sivusta lähti pieni n 200 m pätkä tietä kerrostalon pihalle - ei siis päättyvä tie, muttei varsinaisesti mikään vilkkaasti liikennöity ajoväyläkään. Tähän kyllä pätee hyvin se vitsi, ettei sieltä eilenkään tullut ketään koska tie oli hädin tuskin aurattu auki. Peruutin niin pitkälle kuin tiessä olevat muhkurat (kaikki muistaa viime talven, kun lunta satoi ja suli vuoronperään) antoivat periksi ilman, että renkaat olisivat hajonneet, kun olisin voinut pudota monttuun. Ei ollut mittanauhaa, mutta silmämääräisesti reilusti 4 m. jäi matkaa ennen sitä pihatietä. Jätin kiekon, 2h aikaa. Kun saavuin paikalle 40 min. kuluttua - oli lepattava lappu etulasissa! Syy: olivat mitanneet mittanauhalle ja saaneet 3,81cm - aika tarkkaa touhua, vaikkei tienrajaa edes lumipenkasta erottanut. Reklamoin asiasta; selitin, ettei tilaa ollut muualla/enempi ja että olisiko kaupunki maksanut, jos rengas olisi hajonnut? Ihan sama mitä selität, ei kiinnosta. Sakko on ja pysyy. 50€ kaupungin ammottavaan kassaan, kii-toos!

Nyt pari viikkoa sitten jouduin kouluasioissa koulupsykologin keskusteluun lapsen kanssa. Koulussa kiusataan ja syrjitään ja sen sijaan, että asialle tehtäisiin jotain ja varsinkin niille, jotka ovat ilkeitä - on aina helpompi pyytä se kiusattu keskusteluun. Olin jo ilmoittanut, etten jaksa näitä enää, että menkööt sitten tämä - ja keskustelu piti käydä vain siksi, ettei koulu viitsi sisäisesti jakaa tietoa vaan helpompi juoksuttaa lasta kertomaan jokaiselle viranomaiselle kyllästymiseen saakka, jotta "kuulevat sen itse". Argh. Olin siis lievästi jo ärsyyntynyt sieltä lähtiessä. Mikään ei muuttunut, mitään uutta ei tullut, mitään ratkaisua ei edes ehdotettu.

Koska olin myöhässä, ajoin 2 h kiekkopaikalle ja asian piti olla ok. Merkkasin puhelimeen ajan - laitan aina muistutuksen parkkiajasta, vinkkinä - jostain syystä tunnin päästä. Joudun juoksujalkaa menemään, vaikka jalat kipeet, etten vaan saa sakkoa! Ajattelin, että pitää olla vielä tunti ainakin tässä - joten siirrän kiekkoa eteenpäin - pöljä! - vaikka vielä olisi ollut se toinenkin tunti aikaa! Koska ajatukset oli jossain muualla sen haistahome-keskustelun jälkeen niin ajatukset sekosi ja jäin vielä en kiekon kanssa siihen laskemaan, että hetkinen mites tää nyt menikään.... (joku koitti päässä muistuttaa, mutten kuunnellut...).

Kun palasin autolle reilun tunnin päästä - oli siinä tietenkin taas sakko! Ja syy: P-kiekon käyttövirhe! Eli kun olin autolla 11.34 - vaikka siis aikaa olisi ollut vielä 12.30 saakka - menin kiekkoa säätämään ja laitoin siihen ajatuksissani sen ajan, milloin palaan takaisin! Eli olisi tietenkin pitänyt laittaa se 11.30 (tai ei ollenkaan, koska aikaa oli!) sen sijaan, että onneton laitoin 13.30. Ja parkkipirkot olivat kulman takana, niinkuin aina, vaanimassa ja lätkäsivät lapun mulle kello 11.37. Ihan kestämätöntä, ihan kestämätöntä! Meinasin itkuun pillahtaa, kun sen lipareen siinä näin. Ihan tarpeeksi muutenkin rahanmenoa, hädin tuskin varaa ostaa edes bensaa (eikä olekaan) niin kaikista vähiten näitä tikettejä!

Tein tietenkin siitäkin reklamaation. Selitin, miten aikaa oikeasti olisi vielä ollut jäljellä alunperinkin, jos en olisi mennyt säätämään kesken kaiken; todisteena psyk.käynnin kellonaika, joka todistettavissa helposti wilmasta  sekä siitä seurannut inhimillinen erehdys! Siis laivat ajaa karille, tankkerit vuotaa miljoonia litroja mömmöä mereen tai junat ajaa väärää kiskoa pitkin, kun kyseessä inhimillinen erehdys. Ja sitä ymmärretään, voivoi, kun oli väsynyt kuski tai muuta. Mutta parkkipirkko, se reipas kaduntallaaja. Hän on aina oikeassa. Ei inhimillisyyttä. Ei turhia todistuksia. Sakko maksuun vaan. Ihan sama, vaikka oltais viikko kaurapuurolla, pääasia, että kaupungin parkkipirkot on tehokkaita ja kassaan on jatkuva virta sakkoja surkeilta kansalaisilta, jotka menneet halpaan. Eikä kyse loppupeleissä ole siitä rahasta, rahaa se vaan on - periaatteessa, mutta nimenomaan se. Periaate. En pidä siitä, että ei ole oikeutta edes puolustauta tai tässä tapauksessa alunperin aikaa olisi ollut vielä tunti jäljellä - ja silti sain sakot ja vaikka sen olisin voinut todistaa, pah, ei kiinnosta. En pidä tavasta millä tässä ihmisiä kohdellaan, käytetään hyväksi oikeudellista asemaa.

Ja mikä eniten tässä kaikessa ottaa pattiin on se, että oikeasti tuo reklamaatio on ihan silmälumetta vain. Eihän sillä ole yhtään mitään virkaa! Eihän kansalaisella ole käytännössä mitään oikeutta eikä järkeä valittaa - sitä jää virkamiesten tunnottomuuden alle, virkaintoiset viranhaltijat laittavat oikein mielissään vastauksen, jossa aina ja ikuisesti lukee OIKAISUVAATIMUS HYLÄTÄÄN.

Surullisinta on se, ettei kukaan täysjärkinen valitusta tee. Jos haet oikeutta ja uskallat lähettää valituksen liitteessä mainittuun Helsingin Hallintoi-oikeus - osastoon, niin kannattaa lukea se pienellä präntätty siellä lopussa:

"Muutoksenhakijalta peritään hallinto-oikeudessa 250€ oikeudenkäyntimaksu. Oikeudenkäyntimaksua ei kuitenkaan peritä, jos hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi." Eli suomeksi sanottuna: maksat tietenkin kiltisti  sen 50€ sakon sen sijaan, että valitat ja maksat yhteensä 300€ maksuja siitä hyvästä, että olet tuhlannut hallinto-oikeuden aikaa. Olisi kiva tietää kuinka monta sakkoa vuodessa lähetetään hallinto-oikeuden käsiteltäväksi? Tuskin montaakaan. Miten voi olla mahdollista, että meillä on tämmöinen systeemi, joka täysin torpedoi yksittäisen ihmisen mahdollisuuden hakea oikeutta, jos katsoo kärsineensä vääryyttä? Nyt on yksipuolisesti pysäköinninvalvojan nimi paperissa ja hän saa taas sulan hattuunsa ja kermaa kakun päälle. Autoilija jää nuolemaan näppejään, kun ei sakon maksun jälkeen muuta jää.

Mitä olet mieltä sakoista? Oletko sinä saanut ns turhia tai kohtuuttomia sakkoja? Olisi kiva kuulla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit valita myös nimetön-vaihtoehdon, mutta kiva olisi, jos jätät nimesi kommenttiin. Se näytetään heti hyväksynnän jälkeen. Kiitos!