sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Muutoksen tuulia

Ihanaa uutta vuotta kaikille!

Uusi vuosi on tosiaan alkanut ja uudet asiat sen myötä. Ihan totaalisesti. Meillä muutui moni asia. Aika nopealla päätöksellä marras-joulukuussa päätin heittäytyä aikalailla tyhjän päälle. Ilman tietoa tulevasta - vain suuri haave ja unelma mielessäni - päätin, että me muutamme. Sattui vain niin sopivasti napsahtamaan moni asia viikon sisään kohdalleen - niin päätin toimia. Nyt tai ei koskaan!
Nykyinen koti jäi odottamaan ostajia ja me muutimme vuokralle - ei varmasti kaikista järkevin teko, mutta aina ei jaksa olla niin fiksu ja filmaattinen. Joskus pitää mennä fiiiksellä ja nyt kuuntelin sydäntä (kuten yleensäkin pyrin tekemään) ja uskon, että asiat järjestyvät ja että tämä maailmankaikkeus pitää meistä huolta.

Toki vähän jännitti, mitä olen mennyt tekemään! En silti halua kuluttaa energiaa miettimällä mikä voisi mennä vikaan, tai alkaa pelkäämään - ei, sen sijaan ajattelen mielummin, että tämä on uusi mahdollisuus (niinkuin tietenkin onkin) ja uusia asioita tulee elämään. Muuton myötä myös varmasti saa vauhtia moni asia. Eikä vanhassa kodissa ollut enää mitään, mikä periaatteessa olisi pidätellyt. Ja halusin päästä myös kauas metron vaikutusalueelta - hassua, mutta kyllä: se myös painoi paljon vaakakupissa muuton puolelle! Tosin tuo ajatus oli kypsynyt jo vuosi sitten.
Muuton myötä tuli tietenkin myös käytyä entistä enemmän kaappeja läpi. Vein kontttiin laatikkokaupalla tavaraa lahjoitukseen, varsinkin loppuvaiheessa: ei vain enää jaksanut eikä ehtinyt miettiä mistä olisi ehkä saanut jonkun euron irti, jos olisi myynyt tai olisiko joku tuttu tarvinnut. Sitä vain ei energia riitä kaiken sälän yksitäiseen suodattamiseen ja sinne meni niin nahkatakit, verhoja, astioita ja paljon paljon muuta. Hyvään tarpeeseen ja varmasti jollekin toiselle on niistä iloa. Oli vain ihanan vapauttavaa päästä niistä eroon. Ja kun ne kerran oli viety, ei tullut enää houkutusta käydä penkomassa sieltä jotain pois - jos kuitenkin tätä vielä tarvitsen... Ja voin muuten sanoa, ettei kummasti tee edes mieli enää shoppailla. Sitä kummasti huomaa, miten ihan riittävästi on kaikkea ja sitä voi pois hyvällä mielellä lahjoittaa.

Muutto ei koskaan mene ihan kivuttomasti. Se on selvä. On paljon asioita hoidetttavana. Tässä muutama vinkki mitä pitää muistaa:
* muuttoilmoitus maistraattiin&postiin
* uusi vakuutus
* uuden kodin mahdollinen seinien maalaus tai vastaava remontointi
* laajakaistan/netin siirtäminen
* tieto isännöitsijälle/huoltoyhtiölle
* vastikkeiden/vuokran maksu ajallaan
* muuttolaatikot, banaanilaatikot, jätesäkit
* muuton järjestely/muuttofirma/kaverit
* mahd. työpaikka/vaihto/vaikutus muuttoon
* lapsen koulun vaihto (haku & ilmoitus & tutustuminen ja kaikki siihen liittyvä)
* loppusiivous (itse putsastin esim. keittiökaapit aina sitä mukaa kun niitä tyhjensin) sekä lattiat, vessa ym kaikki patterien välit ja jääkaapit (mistä tuli mieleen, että itse unohdin pakastimeen muutossa kaikki ruoat!)
* kellarin/varaston tyhjennys
* tv digiboxi: onko sama kuin nykyisessä: antenni/kaapeli?
* tavaroiden sorteeraus: säilytettävät, myytävät, lahjoitettavat
* muutokortin lähettäminen tutuille & kavereille (hups, odottaa vielä piirongin kulmalla)

Eli hommia kyllä riittää. Täytyy sanoa, että vaikka ajoissa aloitin, olin kyllä jo aika uupunut, kun yksin kaiken hoidin. Yksinhuoltaja kun olen, olen siihen toisaalta jo niin tottunutkin. Tein 10h päivässä ihan täysipainoisesti (no kaiken muun ohella tietenkin) ihan tätä pakkaukseen ja muuttoon liittyvää asioiden hoitoa ja silti tuntui, että aika loppui kesken.

Onnekseni sain vielä ennen muuttoa eräältä ystävälliseltä, ihanalta mieheltä lainaksi auton, joten pääsin suhaamaan entisen ja nykyisen kodin väliä ja maalaamaan seiniä uudessa. Sekin kun piti siinä jossain välissä tehdä. Tosin jälki ei ole parasta, koska mitään jakkaraa ei ollut mukana, joten rajauksia ei kattoon saanut. Lamppukaan ei ole ihan ammatttikäyttöön tarkoitettu ja osin aika pimeässä jouduin maalaamaan. Onneksi kuitenkin minulla oli maalausvarsi - huh! - ei olisi tullut mitään maalauksesta, jos ei sitä olisi ollut! Ihan ehdoton! Suosittelen todella lämpimästi!
Myös muuton jälkeen sain onnekseni apua toiselta ystävälliseltä mieheltä, joka tuli poraamaan betoniseiniin reikiä mm. mun ihanalle kultapeilille, muutamalla taululle ja parille hyllylle. Laittoi hän siinä samalla myös pesukoneen kuntoon. Sekin oli muuten hassu juttu: muuttomiehet eikä isännöitsijä ei "saanut" laittaa sitä letkua siihen vesiliitimeen, pitää kuulemma tilata putkimies! Oikeestti? Ton 1 min. työn takia? Joskus tuntuu, että ollaan menty aika hakoteille näiden säännösten ja vastuiden kanssa. Ja letku olisi pitänyt laittaa vessanpönttöön. Yök. Ei kyllä mun pönttöön mene mitään likavesihanoja! Niinpä tämä kaveri liitti letkun näppärästi siihen lavuaarin alle. Nippusiteillä. No problems. Kaikki hyvin! Samalla sain vaihdettua uuden vessanpöntön kannen - mä en voi sietää niitä valkosia muovisia vessanpöntönkansia... Jotain tyyliä pitää olla...

Valaisimet on vielä osin laittamatta - aika ärsyttävää kun osassa oli sokeripala, osassa se johto, eikä toi valaisinten asennus ole koskaan ollut mun vahvin puoli saatikka kiinnostuksen kohde. Voi sitä helpomminkin hengestään päästä kun osaamattomana säätää sähköpiuhoja ruuvimeisseli kädessään... Tämäkin kaunis kristallilamppu roikkuu vain koukussaan - se vaati jotain virityksiä, en tiedä mitä -  no, ehkä joku kaunis päivä sekin valaisee kauniisti. Kuvasta näkee hyvin myös noi tyylikkäät katonrajaukset, heh. Täytyy joku päivä kunnostautua ja viimeistellä kaikki. Toistaiseksi ne ei mun boheemia elämää häiritse.

Aikamoinen homma oli lähteä pienempään asuntoon purkamaan isomman tavaroita. Sorteeraus senkuin jatkui siis. Kaikki katttilat piti saada mahtumaan 1/4 mitä ennen, vaatteet naurettavan pieneen vaatehuoneeseen kaiken muun tavaran (kuten ompelutarvikkeet, - kone, kankaat, askartelutarvikkeet, langat, maalausjutut) kanssa jne. Siivouskaappi oli semmoinen jäänne jostain 70-luvun kaapista: siinä oli 3 noin 10cm leveää hyllyä - eli siis todella paljon tilaa imurin letkulle ja mopeille ja harjanvarsille! Kuka niitä tarvitsee! Onneksi sain siihen 5 koko leveetä hyllyä, joten nyt on kaikki siististi järjestyksessä. Ja imurille jäi silti alle ihan riittävä tila. Järjestelmällisyydellä ja sisulla se onnistui! Tein 4-5 pv 12h/pv purku- ja järjestelyhommia ja sain kuin sainkin pikkuhiljaa kaikki laatikot tyhjennettyä. Niin, siis niitä olikin semmoinen about 70 - eli ei ihan vähän...heh.

Motivaatio oli kyllä kohdillaan, koska jotenkin on ihana järjestää uutta kotia, olkoonkin väliaikainen (oli se sitten puoli vuotta tai vuoden?) koti siitä tehdään siltikin!

Eihän tämä muutto tietenkään siihen lopu, että kamat on saatu sisälle ja paikoilleen. Siitähän vasta alkaa kaikki uusi ja ihmeellinen. Eikö?

Entä Sinä? Onko muutto tuoreessa muistissa vai edessäpäin? Kerro ihmeessä!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit valita myös nimetön-vaihtoehdon, mutta kiva olisi, jos jätät nimesi kommenttiin. Se näytetään heti hyväksynnän jälkeen. Kiitos!