lauantai 28. tammikuuta 2017

tietosuojaa vai holhousta?

Nyt muuton myötä piti varata myös taloyhtiön sauna. No, sen teinkin. Saimme vuoron ja menimme innoissamme sinne sovittuna aikana - tosin pääsimme vain oven taakse, koska saunassa oli jo joku! Koitin ovea koputella ja huudella haloota! Meillä piti olla aika varattuna ja sauna olisi tullut tarpeeseen kaiken muuttorumban jälkeen; jotenkin saunan löylyssä vasta tuntuu, että saa kaikki muuttopölyt karistettua. No, myöhemmin selvisi, että olimme saaneet väärän saunavuoroajan. Sitten kun kyseinen saunoja tuli saunasta ulos ja kertoi omanneensa sen vuoron jo pitkään.

Ei olisi tarvinnut turhaan siellä odotella, jos saunavuorolistassa olisi ollut nimi merkittynä. Olisin heti huomannut, ettei omaa nimeä löydy sieltä. Mutta eihän toki- enää ei saa näkyä sukunimeä eikä edes ovinumeroa. Ihmetttelin, minkä ihmeen takia? Tietosuojavaltuutettu kuulemma estää sen! Siis mitä? Ketä kiinnostaa millä saunavuorolla joku käy saunassa? Tämä kielto perustuu johonkin kummalliseen ajatukseen, että joku voi vaikka käydä stalkkaamassa sillä aikaa oven takana, kun ollaan saunassa - öö - siis mitä? Eihän tossa ole mitään järkeä! Jos joku haluaa murtautua tai kurkkia postiluukusta jonkun kotiin, eiköhän niitä muitakin aikoja löydy varmasti paremmin, kuin se puolisen tuntia sauna-aikaa? Vai odotttaako joku rapussa, jos vaikka tulet turbaani päässä saunasta? En ole kyllä keksinyt mitään järkevää syytä miksi sauna-aikoja ei naapurit saa nähdä. Ketä edes kiinnostaa?

Saimme lopulta seuraavalle viikolle uuden ajan. Tosin se aika oli jo merkitty toiseen pukuhuoneeseen, virheellisesti. Eli olisimme hyvin voineet mennä toiseen pukuhuoneeseen tyhjänä aikana, jos olisimme tämän tienneet. Joku ilmeisesti muuttanut pois ja listat jääneet. Ehkä sekin olisi tullut korjatttua, jos siinä olisi jonkun nimi lukenut?

Samaa asiaa ihmettelin reilu vuosi sitten, kun kirjastossa ykskaks aletttiin vaatimaan aliasta  etukäteen tilattuihin, noudettaviin kirjoihin. Systeemihän on muuten aivan loistava! Ei tarvitse haahuilla kirjastossa etsimässä kirjoja: ne toimitettaan toisesta kirjastosta ja/tai virkailija etsii ne puolestasi ja laittaa nimellä odotttamaan noutoa. Ihan mahtavaa palvelua! Ja sitten.... Joku oli käynyt kirjastossa tutkimassa toisten nimiä ja mitä kirjoja oli lainannut ja kannellut asiasta. Haha, joskus pentuna jos joku kanteli jostain hän sai lisänimen kantelupukki, nykysysteemissä hänet palkitaan.

Hän siis teki kantelun asiasta tietosuojavaltuutetetulle! En tiedä mistä tuo nimi tulee - ketä tuossa suojellaan? Mitä tietoa? Keneltä? Minä en kyllä suostunut ottamaan aliasta kuten vaikka Tiivi Taavi tai Teletappi. En taipunut tähän hölmöilyyn, vaikka siitä joka kerta muistutettiinkin. Sorry, pidän nimestäni ja aion sen ylpeänä kantaa. Jos jotakuta kiinnostaa mitä kirjoja luen, siitä vaan! Jos kirjaston kirjat olisivat niin salaista, classified information, ei kai niitä lainattaisi! En käsitä miksi pitää tehdä ihmisten elämästä turhan vaikeeta?

Sitten taas esimerkiksi koulussa ei saa mitään kaverien tietoja antaa - vaikkakin sitävarten on erikseen olemassa kysely siitä saako vaiko eikö ja mitä... silti koulu (nimeä mainitsematta) voi päättää haluaako jakaa mitään ja jos ei, niin et edes tiedä minkä nimisiä lapsia lapsesi luokalla on. Puhumattakaan siitä, että voisi vaikka laittaa joskus jonkun lapsen vanhemmalle viestiä ja pyytää vaikka lasta kylään, jos eivät koulussa ole saaneet sovittua/vaihdettua numeroita. En tiedä kyllä mitä pahaa voisi olla siinä, että tiedät edes lasten nimet saatikka missä he asuvat. Minusta ainakin olisi tärkeä tietää vaikka se, että jos joku kaveri pyytäisi joskus kotiinsa koulun jälkeen, tietäisit mihin ja kuinka kauas suhteessa omasta kotoa lapsesi on mennyt! Eikö se olisi aika suotavaa? Ja mitä pahaa olisi vanhempien puhelinnumerossa? Tuskin kukaan häiriköintimielessä niitä pyytäisi - en edes keksi miten ja miksi pitäisi häiriköidä?

Mitä mieltä olet- holhotaanko meitä jo liikaa? Saa jakaa ja kommentoida. Kiitos!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit valita myös nimetön-vaihtoehdon, mutta kiva olisi, jos jätät nimesi kommenttiin. Se näytetään heti hyväksynnän jälkeen. Kiitos!