torstai 23. elokuuta 2018

ihania omenia

Ah, olen niin onnellinen omenapuusta omalla pihalla! Ensimmäinen vuosi, kun tästä herkusta pääsee nauttimaan! Olen tehnyt jo muutaman omenapiirakan ja kehittelen kyllä reseptiä erilaiseen omppupiirakkaan, koska jotenkin se perinteinen omenalohko-osasto on jo vähän kuivunut juttu. Laitan sen myöhemmin.

Hillo sen sijaan on kaikkea muuta kuin kuivaa! Aikamoinen homma kyllä oli tehdä reilun litran verran hilloa, mutta uskoisin, että se hupenee pian parempiin suihin. Omenahilloahan voi laittaa vaikka paahtoleivän päälle marmeladina tai itse käytän sitä jatkuvasti kananmunan korvikkeena esimerkiksi pinaattilettutaikinassa.

Mutta se omenahillo. Ah.
Tarvitaan:
puusta pudonneita omenoita muutamia kiloja
tilkka vettä 
hillosokeria
sitruuna
puhtaita lasipurkkeja
ja tietysti hyvää mieltä

Sitä voisi tietysti omenaporalla poistaa siemenkodan, mutta totesin sen kuitenkin aika aikaa vieväksi ja itseasiassa aika raskaaksi, koska se kota pitää vielä niistä teristä saada jollain konstilla työnnettyä ulos ilman, että sormet hajoo - joten ihan töykeästi aloin pyörittelemään omput palasiksi. Tässä joutu sitten kyllä varomaan, ettei kynnet hajoo sekaan...

Aika hyvä kasa näitä tulikin. Olin kyllä aikamoinen hommeli, tosin aika raakalla kädellä leikkelin, jos oli yhtään madonreiän näköstä, niin pois vaan. Tänä vuonna omenia on sen verran paljon tullut, ettei tarvinnut sikäli säästellä. 

Koko hela kattilallinen näitä tulikin. Laitoin pohjalle vähän vettä - en tietysti mitannut sitä, kunhan vähän lorautin - olisikohan mennyt pari desiä? Sen verran, ettei omput pala vaan alkaa porisemaan, mielellän ihan miedolla lämmöllä.

Sattui olemaan sitruunaa niin puristin yhden sitruunanmehut mukaan. Se kirkastaa ja estää omenaa tummumasta niin paljon, käsittääkseni myös vielä purkissakin ollessaan. Mitään myrkkyjä en lisännyt - eli siis säilöntäaineita. Kun omenalohkot oli porissut reilun vartin (en tosin katellut aikaa) niin pistin taas zum-zum - koneen laulamaan, koska mä en tykkää semmosista epämääräisistä omenankuorilönteistä hillossa. Siis kuoria ei olisi tullut mieleenikään poistaa omista omenoista! Ja siinähän ne vitamiinit on juuri kuoren alla. Eli sitten lisäsin hillosokeria, laitoin ensin yhden mukillisen (kaikki tietää mistä mukeista kyse, vaikken kyseisiä kappaleita jonottanut) ja vielä vähän lisää eli ehkä nelisen desiä? Annoin sen vielä hetken muhia kattilalla, ei tarvitse kiehua. 

 
Aika ihanan näköistä ja ah, mikä tuoksu!


Mä tykkään, että lasipurkit on varmasti puhtaita kaikista pikkupöpöistä ennenkuin hilloan, joten laitan aina vielä pestyihin lasipurkkeihin hetkeksi keitettyä vettä. Joskus pentuna aina varoteltiin, että lasi hajoo, jos ei siihen laita vaikka lusikkaa, johon se kuumuus resonoituu, mutten ole viitsinyt eikä yhtään ole hajonnut. Vinkki: kannattaa laittaa uunikintaat käteen, kun kaadat veden pois!

 Tässä sitä nyt sitten on. Muutama purkillinen ihanaa itsetehtyä sitruunalla kirkastettua omenahilloa!

Aiot sitten kaataa hillon suoraan kattilasta (mikä on vähän hankalampaa) tai kauhoa, niin siinä käy kuitenkin niin, että rapatessa roiskuu. Vinkki: kannattaa putsata veteen kostutella talouspaperilla aikalailla välittömästi kaikki lasille roiskuneet pois - muuten ne jää ikävästi kiinni siihen.


Ai miten ihanaa! Tein nämä niin myöhään illalla, etten viitsinyt laittaa tulikuumina jääkaappiin saatikka jäädä notkumaan koko yöksi odottamaan niiden jäähtymistä, joten kippasin koriin ja oven ulkopuolelle. Ulkona on yöllä kuitenkin noin kymmenisen astetta,joten juuri sopiva ja aamulla ne voikin sitten hyvillä mielin siirtää jääkaappiin odottamaan herkuttelua.

Joko Sinä olet tehnyt omenahilloa? Olisi kiva kuulla oliko tästä reseptistä sinulle iloa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit valita myös nimetön-vaihtoehdon, mutta kiva olisi, jos jätät nimesi kommenttiin. Se näytetään heti hyväksynnän jälkeen. Kiitos!