tiistai 29. maaliskuuta 2016

Mitä syödä? Tahinia!


Mitä sitten syödä, jos ryhtyy vegaaniksi? Vaihtoehtoja on runsaasti. Pääsääntöisestihän vegaani ei käytä ruoassaan mitään eläinkunnan tuotteita; eli ei siis kananmunia, lehmänmaitoa eikä juustoa. Vaihtoehtoja näille löytyy kyllä!

Kananmunien tilalle voi muuten esimerkiksi lettutaikinaan - johon tietysti maidon tilalle laitat vaikkapa pähkinä - tai soijamaitoa (tai soijajauheesta tehtyä maitoa edullisemmin) voi kananmunan tilalle sitkoa tuomaan laittaa ruokalusikallisen omenahilloa. Luit aivan oikein! Se todella toimii - eikä mitenkään maistu valmiissa letuissa.

Kaikkihan me tankkaamme ruoalla itseämme - ei vain siksi, että syöminen olisi kivaa ja nautinnollista - vaan myös saadaksemme siitä välttämättömiä ravintoaineita jaksaaksemme, riittävästi energiaa. Vegaanit vain saavat joitain ravintoaineita hieman eri lähteistä. Usein väitetään, että liha on ainut proteiininlähde, vaikkei se olekaan niin. Ja mikä jännintä - vanha vitsi, mutta niin totta: kukaan ei ole pätkän vertaa kiinnostunut minkä verran saat proteiinia tai kalsiumia kun olet sekasyöjä - mutta heti kun ryhdyt vegaaniksi, päivittelijöitä riittää, heh.

Paras olisi tietenkin koittaa pitää ruokavalionsa mahdollisimman monipuolisena ja syödä riittävästi ruokaa - ainakin nyt sen verran mitä kuluttaakin. Vitaamineista B12 on sikäli poikkeus, että sitä ei esiinnyt missään kasvikunnan tuotteissa, ja siksi on tärkeää huolehtia sen saannista heti vegaaniksi ryhdyttyään. Joko vitamiinivalmisteena, B12-vitamiinilla täydennetyillä elintarvikkeilla tai, kuten itse asia tuli ratkaistua: käyn noin 3-4 kk välein terveyskeskuksessa piikittämässä takapuoleen B12-vitamiiniruiskeen - eihän se satu ja asia on sillä hoidettu!  B12 on kuitenkin tärkeä erityisesti hermostolle ja samoin punasolujen muodostumiselle, joten sen saantia ei kannata skipata!

D-vitamiinia taas tarvitsee sekä sekäsyöjät että vegaanit yhtälailla ja sitähän saa auringon lisäksi purkista. Myös jodin saantiin voi kiinnittää huomiota.

Vegaanina olo ei tarkoita pelkästään mitään porkkana-kaalisalaattia tai että nälissään pitäisi olla. Ei tosiaan. Kaikki vihannekset, juurekset ja hedelmät ja marjat tietenkin kuuluvat ruokavalioon. Kaikki viljatuotteet, pähkinät, siemenet ja palkokasvit. On muuten hassua miten sekasyöjät harvemmin käyttävät esimerkiksi papuja, vaikka ne ovat erittäin monipuolisia ja hyviä ravinnonlähteitä ja niistä saa loihdittua vaikka mitä ihania ja herkullisia ruokia. Oma suosikkini tällä hetkellä on kikherne, josta saa tehtyä vaikka miten erilaisia ja erimakuisia ruokia!

Lisäksi löysin tahinin - seesaminsiemenistä tehdyn tahnan - vasta vegaaniksi ryhdyttyäni (se on muuten herkullista ihan sellaisenaan vaikka digestive -keksin päällä! Namia!)

Ja mikä mukavinta: tahinia voi helposti ja edullisesti tehdä itsekin!

Kas tässä: paahda ensin kevyesti kuivalla pannulla seesaminsiemeniä  - varo polttamasta, koska maku tummuu muuten - ja kaada ne tehosekoittimeen ja lisää pari lorausta oliiviöljyä. Anna käydä, kunnes siemenet ovat muuttuneet tahnamaiseksi - ja tahinisi on valmis lasipurkkiin ja käytettäväksi! Säilyy muutaman viikon jääkaapissa. Sitä voi käyttää salaatinkastikkeessa, ruoanvalmistuksessa, kokeile itse!

Lisäksi tulee tehtyä paljon ruokaa tofusta ja soijasta eri muodossaan; esimerkiksi soijarouheesta tulee maustettuna tosi hyvää pastakastiketta!

En ole vielä itse kaikkia näitä kokeillut, mutta maitoa voi tehdä itsekin kasveista: vaihtoehtoina esimerkiksi mantelimaito, pähkinämaito, riisimaito, kauramaito, soijamaito - ja varmasti muitakin. Toki kaikkia saa kaupastakin valmiina, ja usein niihin on lisättykin kalsiumia. Myös juustovalmisteita löytyy kasvisvalmisteina ja tosi hyviä sellaisia! 

Eli kokeile ihmeessä, jos yhtään kiinnostaa, vaikka vähän kerrallaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit valita myös nimetön-vaihtoehdon, mutta kiva olisi, jos jätät nimesi kommenttiin. Se näytetään heti hyväksynnän jälkeen. Kiitos!