maanantai 4. huhtikuuta 2016

Soijapaloista sapuskaa

Joskus sitä miettii, että hetkinen, mitäs tänään taas syötäisiin? Tai ehkä ihan joka päivä....

Ja jos kaapista löytyy aina jotain linssejä, soijarouhetta tai soijapaloja niin eipä siihen kummosia tarvita, kun on sapuska kasassa. Sikäli kivaa tämä, ettei tarvitse olla ostamassa jotain kanansuikaleita tai lohipalleroita jääkaappiin - lapsikin on pikkuhiljaa tottunut siihen, että kotona nyt syödään vegaanisti ja sillä sipuli.

Sitä paitsi, mitä enemmän tätä vegaaniruokia kokkaan, huomaan, että kummasti on ruvennut haisemaan pahalle esimerkiksi tavalliset juustot. Maitoa en ole suostunut kaappiin ostamaan enää pariin kuukauteen ja aika nätisti se on läpi mennyt. Meillä juodaan ruokajuomana vettä. Olen kyllä aina ollut sitä mieltä, että maito on vasikoita varten. Siis ihan kirjaimellisesti.

No siis siihen sapuskaan. Eli tutkailin kaappeja ja päädyin seuraavanlaiseen arsenaaliin:

Hyvin yksinkertaista, eikö? Eli kourallinen soijapaloja - riippuu tietysti miten paljon ja miten nälkästä porukkaa - riisiä, mausteita (laitoin vähän fiiliksen mukaan; nyt tais mennä jeeraa, korianteria, paprikaa, currya - noin teelusikallinen kutakin ja ripaus chliä), pilkottu sipuli, (kuvasta puuttuva vajaa puolikas kasvisliemikuutio) loraus maun mukaan tomaattimurskaa ja Plantin kaurakermaa, jota ilman mä en enää tulis toimeen. Se on vaan niin ihanan täyteläistä ja sulattaa suussa ruoan ku ruoan!

Ihan ensimmäisenä laita vesi kiehumaan (Vinkki: yleensä laitan teeveden keittimeen  reilut puoli litraa vettä, se on valmis ennenkuin liedellä ehtii 3 dl kiehua!) ja silppua sipuli. Kun vesi kiehuu, lisää soijasuikaleet ja anna kiehua 5-10 min. Sillä aikaa voi annostella mausteet kippoon, laittaa paistinpannuun Keijua ja paistaa sipulit. Toki pari valkosipulin kynttä olisi sopinyt myös sekaan! 

Kun soijat on kiehunu mielestäsi tarpeeksi, ota reikäkauhalla alustalle - mä yleensä vielä pilkon niitä vähintään puoliksi niin niistä tulee sopivia suupaloja.  

Tässä kohtaa samalle liedelle samainen kattila (josta osa kasvisliemestä on otettu talteen kastiketta varten) nopeasti huuhtastuna kiehumaan, jotta saadaan riisit porisemaan - jos oikein energiatehokkaita halutaan olla. 


Tältä näyttää keitetyt soijapalat kun niitä on mausteessa pyöritelty.

Sitten vaan lisää Keijua lisää pannulle ja paistumaan, sinne sipulien sekaan, Anna paistua jonkin aikaa ja lisää desi tai kaksi talteen ottamaasi kasvisliemivettä, johon voit sekoittaa lusikallisen soijajauhoa (ei pakollista) vähän suurustamaan. Purista sitten sekaan haluamasi määrä tomaattimurskaa ja loraus kaurakermaa. Eli näyttää jotakuinkin näin herkulliselta:


Sekoittele ja jätä hautumaan  muutamiksi minuuteiksi. Tässä vaiheessa riisit alkaa olemaan kypsiä, käytä ne lävikön läpi ja kata pöytä. Jos nyt olisi sattunut olemaan vaikka paprikaa jääkaapissa, sehän olisi sopinut pannulle sekaan oikein hyvin, noh - nyt ei sattunut.

Tässä sitten valmis annos. Tästä nyt puuttuu kurkkua tai muuta rehuosastoa reunalta, mutta kun oli kova nälkä tämä uppos kyllä todella hyvällä ruokahalulla ihan näin simppelinäkin annoksena.            

Ja hyvää oli! Kokeile vaikka itse!  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit valita myös nimetön-vaihtoehdon, mutta kiva olisi, jos jätät nimesi kommenttiin. Se näytetään heti hyväksynnän jälkeen. Kiitos!