torstai 4. toukokuuta 2017

tofu vai mifu siis mitä?

Viime aikoina on ilmestynyt ihailtavan paljon uusia kasvisperäisiä ruokia ja eineksiä, kuten nyt vaikka nämä härkikset ja vihikset ja maailmallakin mainettta niittänyt suomalainen nyhtökaura. Ihan mahtavaa!

Kun ruokakaupassa kulkee, en lakkaa ihmettelemästä sitä, miten paljon on valinnanvaraa jo pelkästään maitopohjaisissa tuotteissa - siis lehmänmaidosta tehtynä. Sitä ei ehkä tavallinen lihansyöjä mieti ollenkaan, siihenhän ollaan niin totuttu, että jogurtteja ja levitteitä ja juustoja on hyllykaupalla. Metritolkulla. On joka lähtöön ja makuun. Eli jos haluat etsiä jotain mikä olisi kasvisperäistä, pitää olla aika valveutunut asiaan ja tietää jo mitä etsiä - äkkiä ne muutamat tuotteet tulee tutuiksi.

Joskus sitä ilahtuu, kun huomaa, että kaupassa on laittettu oikein jollain pienellä vihreällä merkillä vege tai vegaani tai kasvistuotteet erikseen merkittynä ja sieltä löytyy sitten vaikka ne muutamat juustot tai jogurtit (tuotteita nimeltä mainitsematta). No tänään sitten ilahduin, kun löysin paikallisesta kaupasta oikeen oman hyllykön, johon oli isolla vihreellä pohjalla rustattu että Tofut ja muut kasvispohjaiset. Jee! Sitä sitten tutkimaan.

Mutta siis hetkinen... huomasin siellä vasemmassa alanurkassa sen Mifun. Mikäs tofu se oikeen on? Sehän se on tarkoituskin, tehdä nimestä sellainen, että se muistuttaa tofua ja menee jollekin täydestä kuin väärä raha. No ei mulle. Mä pyysin heti paikalle jonkun, joka siellä hyllytteli makkaroita, että mitäs tämä täällä tekee? Hän ei osannut vastata ja pyysin tuomaan paikalle kaverin, joka vastaa maitotuotteista ja sieltä tuli semmonen nuori kaveri. Noh.

Kysyin sitten häneltä Sherlockina, että miten tämä mifu on tänne eksynyt - eihän se ole kasvispohjainen? No joo niin, onhan se vähän niinkuin kasvis kuitenkin, kun se on lihankorvike. Siis mitä? Käytiin siinä sitten pitkä keskustelu aiheesta - ja vähän aiheen vierestäkin -  hän totesi, että se on vähän vaikea artikkeli, koska se ei ole oikein raejuustokaan eikä kulje juustohyllyllä ja koska sitä markkinoidaan lihankorvikkeen nimellä niin se nyt meni vähän niinkuin kokeiluluontoisesti sitten kasvishyllyyn.

Sanoin, että tämä ei ole teille itsellenne hyvä juttu - ihminen, joka hakee nimenomaan kasvispohjaisia tuotteita ja tulee sellaisen hyllynimikkeen alle, luottaa siihen, että te olette laittaneet siihen vain semmoisia tuuotteita eikä välttämättä tule lukeneeksi tuoteselostetta, jossa sanotaan, että lehmänmaidostahan se on tuokin tehty. Mikä osa siinä on kasvista? Noh, öh, ää. Oli ihan mielenkiintoinen keskustelu kaikenkaikkiaan kyllä. Käytiin siinä jo muunmuassa laitumella ja antibiootteja syöttämässä.

Kehuin heidän hyllyään, että se on muuten aivan loistava, että kannattaa nyt vain siirtää se tuote muualle siitä. Hän myönsi, ettei oikeen tiedä mihin sen laittaisi. Pyysin ottamaan yhteyttä vaikka Valioon - miten he sen markkinoi. Tällähän koitetaan nimenomaan tunkea kasvaville vegemarkkinoille, kun valistuksen myötä lihansyönti alenee ja kasvissyönti ja varsinkin vegaanius on käsittäkseni nouseva trendi, niin kyllähän siihen pitää kiinni iskeä! Ja jos on tofua, voi olla mifuakin - melkeen sama juttu. paitsi että ei.

Minusta tuo nyt oli vähän niinkuin, että yksi mätä omena pilaa koko sadon.

Mitäs mieltä itse olet? Kuuluuko mifu tofun joukkoon vai ei? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit valita myös nimetön-vaihtoehdon, mutta kiva olisi, jos jätät nimesi kommenttiin. Se näytetään heti hyväksynnän jälkeen. Kiitos!