sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Avocadon kiven kasvu

Oltiin tässä taannoin vähän reissussa ja söin siellä jonkin hedelmän, jonka nimeä en nyt edes muista - ja jonka sisällä oli kivi. Kivi jäi siihen pöydälle pyörimään ja sain idean napata sen siitä mukaan, josko vaikka sen voisi tökätä multaan kotona! Jätin sen kuivumaan ja laitoin veteen - ja nyt siinä on jo pienet juuret!

Tästä innostuneena ajattelin kotiin tultua kerrankin laittaa vaikka avocadon kiven myös kasvamaan. Mutta miksi ihmeessä ne avocadot on nykyään ihan mössöjä? Pussissa, jossa oli ehkä 7 avocadon, oli vain 3 syöntikelpoista - loput oli tämmöisiä:

Tässä vertailun vuoksi. Siis yök. Ei kovin syöntikelpoinen, eihän? Ja oikeanpuoleisestakin vain osan pystyi syömään, eikä totta puhuen oikein innostanut sekään. Mietin, onko tämä kummallinen avocado-villitys saanut sen aikaan, että sen lisäksi, että hinnat on noussut, koska kysyntä on niin kova ja on mukamas jotenkin vaikea tuottaa näitä niin paljon niin nyt tulee sitten sutta ja sekundaa myyntiin? Ei kovin kiva avata tommosia mätiä avocadoja!


Sen lisäksi vielä useimmissa oli tämmösiä kummallisia tappeja ja ulokkeita. Uh! Erittäin epämiellyttävää! Ja toi kivikin oli tommonen pieni onneton rääpäle - kun testimielessä annoin sen kuivua pari päivää, se meni ihan kasaan ja jotenkin hävisi olemattomiin. Mihin se kivi katosi?

Sen kiven näköisen - ja kokoisen - jätin kuivumaan, koska se kuori pitäisi poistaa jollain veitsellä, mutten viitsi alkaa itseäni telomaan - helpompi oli antaa sen kuivua pari päivää ihan rauhassa ja kas vain; kuori lähti ihan itsestään.

Ja tämä kuoreton osa pääsi sitten pieneen purkkiin, hammastikuilla tuettuna niin, että vain se pyöreä alaosa on vedessä ja toinen puoli ilmassa. Nyt sitten vain odottelen, että siihen alkaa kasvaa juuria... siinä saattaa muutama viikko hurahtaakin.

Mutta hurahtamisesta puheen ollen:
Tästä lähti joku kummallinen siemenvillitys! Alko tehdä mieli laittaa kasvamaan vähän kaikenlaista - nyt on kauppalistalla mm. granaattiomenaa, viikuna, sitruuna, quava, mango, papaija, viinirypäleitä - kaikkea missä on siemeniä tai  joku kivi sisällä! Nythän tää liekehtivä hortonomi pääsee tässä ihan valloilleen!

Tiedä sitten - tuleeko niistä mitään. Toissavuonna piti laittaa pihalle auringonkukansiemeniä kasvamaan - ja pyh! Linnut popsi ne tyytyväisinä suihinsa samantien! No, ne olisi kuulemma pitänytkin ensin idättää tietysti sisätiloissa pikkupurkissa ja sitten vasta siirtää pihalle.

Keittiöstä löyty tällasia siemeniä tai jotain...

Eli mm. niitä auringonkukan siemeniä, soijapapuja, hampunsiemeniä... noh, täytyy nyt kokeilla ihan huvikseni - tosin heitin noi ensitöikseni veteen likoomaan - joten saattaa olla, että muistan ne vasta viikon päästä...

Mitäs sä olet saanut siemenistä kasvatettua? Kukkia vai syötävää? Olisi kiva kuulla kommenttisi, kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit valita myös nimetön-vaihtoehdon, mutta kiva olisi, jos jätät nimesi kommenttiin. Se näytetään heti hyväksynnän jälkeen. Kiitos!