sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Lapsen masennus

Ihannemaailmassa lapsillakin olisi aina kaikki hyvin: rakastava koti, erinomainen koulu, jossa viihtyy ja hyviä ystäviä riittävästi. Eikä mitään tekijöitä, jotka saattasivat aiheuttaa masennusta. Aloin tätä masennusasiaa tässä pohtimaan, kun tuli puheeksi alakouluikäinen lapsi, joka on käyttänyt masennuslääkkeitä jo useamman vuoden ajan. Syynä oli kuulemma muutama vuosi sitten tapahtunut sukulaisen kuolema ja ehkä jokin muukin asia,joka oli sitten masentanut.

Masennuslääkkeet lapsella kuulostaa kyllä - todella masentavalta! Jotenkin tuli tunne, ettei tuo masennuslääke nyt varmasti pitkässä juoksussa - jos ollenkaan - auta tilannetta. En ymmärrä masennuslääkkeiden käyttöä aikuisillakaan, saatikka sitten lapsille. Jotenkin tuntuu siltä, että lääkkeellä itse ongelma lakaistaan ns. maton alle, eli siitä ei tarvitse keskustella, koska se tuo vaan lisää masennusta ja huonoa oloa - ota pari pilleriä aamulla, illalla niin saat tuntemukset turrutettua. Eikö kuitenkin olisi parempi itkeä itkunsa? Surra surut pois, käsitellä ne? Puhua, raivota jos ei muuten osaa, jauhaa asiaa, pyöritellä hiljaa mielessään tai mieluiten avautua ja jutella jollekin. Jos ei vaikka äidille tai isälleen niin terapeutille. (Jollaisella tämäkin lapsi oli käynyt jo yhtä monta vuotta kun syönyt masennuslääkkeitä - olikohan siitä jotain hyötyä ollut?) Helposti kokee olevansa yksin tai yksinäinen, kun tuntuu, että mikään ei ole hyvin ja ahdistaa. Helposti nostaa kätensä pystyyn, luovuttaa.


En vain jaksa uskoa, että se masennuslääke on hyväksi. Masennuslääkkeet ovat käsittääkseni muutenkin aika voimallisia, vaikuttavat psyykeen ja muuttavat koko ajatusmaailmaasi - turruttavat sinut. Eikö sen tarkoitus ole nimenomaan helpottaa olotilaa, ettei se ikävä asia ole mielessä - eli lakaista sitä maton alle? Siinä kohtaa pitäisi jonkun kellon soida, jos lääke on sellainen, että sitä ei voi lopettaa kun haluaa - vaan se pitää lopettaa pikkuhiljaa, ettei elimistö mene sekaisin ja ihminen saa jotain mitälie shokkia tai mene sekaisin kuin - seinäkello. Huh! Onko helpompi popsia lääkettä kun miettiä sivuvaikutuksia - tai miksi sitä ylipäätään napsitaan? Siksikö, että masennuksesta pääsee irti? Vai onko se se, että ihmisen aistit turrutetaan ja tuupataan aivot täyteen kemikaaleja, jotka estää jollain tavalla ikävien ajatusten esilletulemisen ja niiden vatvomisen. Mutta eikö kuitenkin olisi paljon parempi käydä asiat läpi? Itse olen aina ollut keskustelujen kannalla. Vaikka joka päivä juteltaisiin asioista - sillä lailla sieltä sielujen syövereistä löytyy niitä asioita, jotka mieltä painaa ja - kuten varmasti jokainen voi allekirjoittaa - usein, kun ne asiat saanoo ääneen, jokin asia loksahtaa paikoilleen ja ymmärtääkin yhtäkkiä jonkin asiaan yhteyden. Jos lapsi ei puhu asioistaan ja ajatuksen turrutetaan lääkkeellä, on vaarana, että asiaa ei tule käsiteltyä ollenkaan - se vain siiretään tulevaisuuteen: joskushan se tuska on edessä kuitenkin. Sen sijaan, että se ajan myötä hiipuisi ja oppisi elämään sen kanssa, se siirretään eteenpäin ja saadaan luultavasti traumatisoitua asia lapsen mielessä? Koska lapsi ajattelee asioista eri lailla kuin aikuinen ja tarvitsee paljon tukea ja rakkautta jaksaakseen eteenpäin, se tietenkin vaatiikin enemmän.

Ja jos joku nyt ajattelee, että mitäs sinä masennuslääkkeistä tiedät? Niin en tiedäkään. Nämä on vain mun ajatuksia, ei mitään yhtä oikeaa totuutta. Olen tosin eräällekin läheiselle, jolle joskus määrättiin masennuslääkkeitä, puhunut asiasta ja hän lupasi olla niitä ottamatta - ja hyvin selvisi. Toki masennuksesta jotain tiedän. Olisin voinut syvälle masennukseen vaipua useammankin kerran elämässäni, toden totta sellaisia tilanteita on elämässä ollut paljon ja vielä enemmänkin. Joskus heikkona hetkenä olen jollekin lääkärille avannnut jotain elämäntilannetta ja heti oli masennuslääke -resepti pöydällä. En koskaan sitä reseptiä suostunut ottamaan. Päätin pärjätä ilman.

Haluan kohdata elämän sellaisena kuin se tulee, itkuineen ja iloineen enkä turruttaa aistejani johinkin kemikaalisekoitukseen, joka sekoittaa aivoni. Toki tiedän, että se vaatii tietynlaisen mielentilan, avoimen mielialan ja todella suuren tahtotilan. Sitä ei välttämättä masentuneella ole, Tosin, minua on henkilökohtaisesti ehkä autttanut sekin, ettei minulla ei ole yksinkertaisesti ollut sitä ylellisyyttäkään, että olisin voinut vaipua depressioon tai lääkekoomaan - koska kukaan muu ei yksinkertaisesti olisi hoitanut mitään asioita eikä lapsia eikä minuakaan. Ja jos minä olisin ollut ihan hajalla, ei kukaan olisi hoitanut lastakaan. Eli aika huono yhtälö kaikenkaikkiaan. Eli tavallaan se on pelastanut itseni: on vain ollut jaksettava ja kaivettava se positiivisuus ja ilo elämästä. Niinpä olen sen itsestäni, syvältä sielusta ja omasta ajattelusta repinyt tarpeen tullen: positiivisuuden ja jaksamisen. Itkenyt ja mennyt sen yli. Luojalle kiitos lapsistani - ovat pitäneet minut järjissäni ja jaksamassa päivästä ja vuodesta toiseen.

Jos oikein masentaa, voi aina vaikka kirjoittaa tuntemuksensa ylös. Tai lähteä metsään ja huutaa siellä sydämensä kyllyydestä. Itkeä itsensä uuvuksiin. Voivotella ja vaipua syvään itsesääliin: miksi aina minulle, en enää jaksa. Tiedän tunteen: been there. Jos syvälle vaipuu, on vaikea nousta sieltä ja silloin helposti tulee ne lääkkeet mukaan kuvaan. Silti toivoisin niin sydämestäni, että ne olisivat se viimeinen vaihtoehto, jos ja kun kaikkea muuta olisi jo kokeiltu.

Täytyy kuitenkin olla joku kohta, jossa (joko itse tai joku läheinen) ymmärtää repiä sinut ylös sieltä mielen syövereistä. Miettii onko se asia sellainen, joka estää elämästä eteenpäin? Vai voiko sen kanssa elää? Voiko siitä luottamuksellisesti keskustella jonkun kanssa?

Ja jos lapsi on kyseessä - olisiko joku muu ilmaisukeino, jolla hän voisi tuoda tunteensa ja surunsa ja pahan mielensä esille? Vaikka piirtää? Tehdä savitöitä? Hakata nyrkkeilysäkkiä? Jotain missä saa luovuuden kautta käsitellä asiaa. Tai purettua aggressionsa. Ja muistaa, että on myös lupa itkeä ja tuntea ikäviä tunteita. Niitä ei tarvitse torpedoida eikä koteloida.

Löysin muuten tämmöisen uutisen netistä aiheesta

Koska väitän, että se että uskaltaa avata sydämensä ja ajatuksensa ja jos ei vain itsensä niin jonkun hyvän luotettavan ihmisen kanssa jakaa ne ajatukset  ja löytää pikkuhiljaa jokin ilon asia. Tahtotila siihen, että pääsee pahimman yli. Vaikka vanhemman on varmasti todella vaikea katsoa lapsen masennusta, koska yleensä siinä kohtaa lapsi ei avaudua asioistaan -eikä vanhemmille varsinkaan. Silloin on hyvä, jos vaikka joku terateutti voi auttaa, tai joku sukulainen, tuttu. Tärkein varmaan olisi, ettei lapsi yksin jää ja on joku, jonka kanssa voi asioista keskustella. Paljon rakkautta ja jaksamista se tietenkin vaatii. Ja jos niitä masennuslääkkeitä joutuu syömään - että silläkin olisi joku raja: ettei ne jää siihen yhtä itsestäänselvyyksiksi, kuin aamiainen vaan ne on jotain, josta tulisi jollain aikavälillä päästä eroon. Toipua. Päästä masennuksen syövereistä kuilun reunalle ja yli - takaisin sinne minne aurinko paistaa.

Toivottavasti kukaan ei nyt masentunut tästä vaan mielummin sai voimaa. Olisi kiva kuulla kommenttisi, kiitos.


6 kommenttia:

  1. Ymmärrän hyvin kantasi. Olen itse ollut aina lääkevastainen, mutta hiljattain olen tajunnut niiden pelastaneen mut.
    Sairastan kaksisuuntaista, jossa masennusjaksot on ihan samanlaisia kun "perusmasennuksessa".
    Olin jo ala-asteella itsemurhan partaalla, enkä saanut silloin apua keneltäkään - edes vanhemmiltani. En rehellisesti sanottuna edes tiedä kuinka olen tähän päivään selvinnyt.

    Se väärä kuva ihmisillä on masennuksesta, että se aina johtuisi jostakin. Kun sanoit että pitäisi hoitaa syytä. Sitä syytä kun ei usein ole!
    Ei myöskään hyödytä itkeä, huutaa, purkaa tunteitaan. Jos se olisi niin helppoa, ei kukaan olisi masentunut.

    Tunnistan kuitenkin kirjoituksestasi itsellenikin aiemmin tuttuja ajatuksia, ja ymmärrän ettei masennusta täysin voi ymmärtää jos ei ole sitä kokenut. 🙂

    Ja se on totta, että masennuslääkkeitä määrätään ihan liian helposti, en väitä vastaan. Mutta jossain kohti ne tosiaan pelastavat jonkun ihmisen hengen.

    olenkokukaan.blogspot.fi

    VastaaPoista
  2. Hei Jenina ja kiitos paljon kommentistasi! Nää on tosiaan vaikeitta juttuja, totta. Jotenkin jäin miettimään mitähän siellä ala-asteella tapahtui, jotta sai sut niin nuorena itsemurhan partaalle - ihan kamala tilanne tietenkin! - ja todella surullista, ettei silloin kukaan osannut auttaa. Onneksi nyt olet saanut apua. Varmaan jossain kohti ne masennuslääkkeet voi jopa pelastaa hengen - siellä ääripäässä, vaikka niitä kyllä aivan liian helposti (tai mitä olen asiasta ymmmärtänyt) taidetaan määrätä. Ehkä sekin on vain varojen ja ajan puutteesta: helpompi määrätä se resepti ja pistää potilas kotiinsa kuin oikeasti kuunnella ja auttaa, antaa aikaansa.
    Jotenkin kuitenkin vielä uskon, että se tunteiden purkaminen (itkupotkuraivarit tms) voisi auttaa, ainakin ehkä siinä alkuvaiheessa, kun huomaa itsessään masentumisen ja alakuloisuuden piirteitä? Tosin me ollaan kaikki erilaisia ja kuka sitä toisen asioista ja tuntemuksista voi näin enempi tietämättä mitään sanoakaan, arvuutella vain.
    Toivon sulle kaikkea hyvää ja toivottavasti elämä kuitenkin hyvmyilee! <3

    VastaaPoista
  3. Minulla on aika tavallakin ihan omakohtaista kokemusta asiasta ja kaikella ystävyydellä, olen aina hieman paheksunut sitä masennusta kokemattomien ihmisten voimakasta tietoa tai tunnetta siitä, että miten asia pitäisi hoitaa tai miten se puhumalla tuosta vaan paranee. Samoin, että itseään vaan niskasta kiinni ja ylös-ulos-ja-lenkille. Mä voisin suositella samaa vaikka molemmat jalkansa katkaisseelle, sillä ihan yhtä helppoa olisi ohjeet silloin toteuttaa.
    Masennus ei ole vain alakuloosuutta ja huonoa oloa. Se on tila, jota on lähes mahdotonta edes yrittää kuvata.
    Söin lääkkeitä ja ne taivaan kiitos turruttivat tunteet ja taittoivat tuskan. Masennuksessa kipu jonka tunnet on välillä niin henkistä kuin fyysistä ja usein niin sietämätöntä, että ymmärrän ihmisten lopullisetkin ratkaisut.
    Usein ei edes tiedä, miksi olo on niin kamala ja voin kertoa, ettei se katoa vaikka kuinka puhuisi ja pohtisi. Se tekee asiaata usein vielä kammottavampaa. Miten ratkaista ongelmaa kun ei tiedä mikä se on? Tämä tosiasia ja ihmisten ymmärtämättömät kommentit vain pahentavat asiaa.
    Selvisin itse ihme kyllä hengissä ja jopa työlllisenä, kiitos lääkkeiden ja terapian. Vieläkään en tiedä, miksi masennuin. Niin nyt vain kävi - minulle.
    Kuten edellinen kirjoittaja sanoi, jos tämä lähtisi tunteuita purkamalla masentuneita ei olisi.

    VastaaPoista
  4. Hei Helene, ja kiitos paljon kommentistasi! Taisin tahtomattani sohaista ampiaispesään, kun aiheesta kirjoitin. Toisaalta sen toki ymmärränkin, koska aihe on niin arka. Lähtökohtaisesti pohdin asiaa lähinnä lapsen kannalta ja ajatuksena, ettei liian helposti kirjoitettaisi masennuslääkkeitä vaan mieluiten kokeiltaisiin jotain muuta, jos suinkin mahdollista. Mielellään vielä ennen, kuin ollaan niin syvissä vesissä, että tuntuu, ettei mikään enää auta ja ahdistuksen/masennuksen määrää ei voi määrin mitata.
    En ole sitä mieltä, että niskasta kiinni ja lenkille, ei todellakaan - ei se niin mene ja tiedän sen kyllä. Vaikka aiheesta ei toivota puhuttavan ilman omakohtaista kokemusta enkä ole tosiaan masennuslääkkeitä koskaan syönyt - se ei silti tarkoita sitä, etten jotain tai paljonkin aiheesta tietäisi.
    Nöyrimmät pahoitteluni, jos olen loukannut Sinun tai muiden lukijoiden kokemuksia; tarkoitukseni ei ole vähätellä eikä aliarvioida eikä ignoorata masennuksen vakavuutta.

    Ihana kuulla, että selvisit! <3 Ja syythän voivat tosiaan olla niin moninaiset, ettei niitä pysty yksittäin nimeämään, eikä tarvitsekaan: tärkeintä on varmasti saada olotila siedettäväksi ja pikkuhiljaa hyväksi, jotta voisi nähdä niitä valopilkkuja ja levollisuuden hetkiä pikuhiljaa elämässä. Niistähän se elämä monesti koostuu: pienistä ohikiitävistä hetkistä.
    Kaikkea hyvää lämmöllä toivon Sinullekin! <2

    VastaaPoista
  5. Nou hätä. En mä näistä loukkaannu, olen vuosien varrella kuullut niin paljon asiaan liittyvää, harvoin mitään kovin järkevää. Ehkä siksi masennuksen kokeneet pitävät asian omana tietonaan, eikä rakentavaa tuloksellista keskustelua synny. Itse en lähde yleensä edes keskustelemaan aiheesta, kun keskustelu kulkee monesti kovin kaukana todellisuudesta.
    Lasten masennuksestakin tiedän useammankin tapauksen varsin läheltä. Heidän tuskan kuvittelen olevan yhtä kovaa ellei kovempaa kuin aikuisella. Yleensä näihin tiloihin ei päästä kiinni ennen kuin tilanne on jo sellainen, että lääkitys tarvitaan. Tiedän näistä vain yhden, joka selvisi ilman lääkitystä. Hän pääsi puheisiin ex-masentuneen kanssa, jonka kanssa pystyi puhumaan "samaa kokemuksen kieltä". Hänen äitinsä tunnisti masennuksen ja tunsi masennuksen kokeneen henkilön ja sai järjestettyä heidät puheisiin.
    Masentuneisuudessa ed. mainitun toteutuminen lienee poikkeuksellista. Usein kukaan ei tunnista tilaa eikä masentunut usein ole yhteistyöhaluinen. Kun ei tiedä,mikä mättää, ei tiedä mitä pitäisi tehdä.
    Kamala tauti, ei mikään kevätretki. En toivo sitä kenellekään.
    Kaikkea hyvää myös sinulle Helen!<3

    VastaaPoista
  6. Pahoittelut, että meinasi unohtua julkaiseminen ;( Kiitos vielä kommenteistasi!
    Uskoisin, ettei ole varmaan yhtä ainoaa vastausta tai tapaa käsitellä asiaa, kuten ei varmaan masennuskaan tai sen kokeminen ole kaikilla samanlainen. Aurinkoista kevättä myös sinulle Helene!

    VastaaPoista

Voit valita myös nimetön-vaihtoehdon, mutta kiva olisi, jos jätät nimesi kommenttiin. Se näytetään heti hyväksynnän jälkeen. Kiitos!