keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Keltaista Energiaa Sitruunasta

 Sitruuna. Ah tuo ihana keltainen kaunis "etelän hetelmä"!
Sitruunasta on moneksi. Sillä on paljon piristäviä ja hyvää tekeviä vaikutuksia. Kaikkea ei vain aina tahdo muistaa. Ensi kerralla, kun käyt sen verkkopussillisen sitruunoita ostamassa, kokeile jotain näistä:

Sitruunavesi. Jos puristat veteen paljon sitruunaa, suositellaan se juotavaksi mielummin kerralla, eikä pitkin päivää, koska sitruunassa on paljon happoa - eli ei nyt kuitenkaan sitruunakaupalla kannata niitä "juoda", ettei vaikuta hampaiden kiilteeseen. Tai no, onhan tuohonkin monta mielipidettä. Toisaalta, sitruuna sisältää myös kaliumia, joka tasapainottaa kehon nesteitä, eli hyvä juttu. En silti suosittele heti aamuisen sitruunaveden jälkeen pesemään hampaita, ettei hampaiden kiille vaurioidu (=pese mielummin vähän ennen).

Yskä. Sitruunan mehu saattaa myös helpottaa yskään - ainakin sitruunaöljyä käytetään yskänlääkkeissä, koska se irrottaa limaa. Toisaalta - eihän lääkärit enää nykyään juurikaan yskänlääkettä määrää: yskä lähtee yskimällä...

Kodinhoidossa:
Sitruunoita  voi käyttää siivouksessa apuna. Sen lisäksi, että siitä tulee ihanan raikas tuoksu (ilmankos sitä teollisesti lisätään pesuaineisiin) voit käyttää sitä vaikka seuraavasti: Ota puolikas sitruuna ja hinkkaa sillä hanat ja huuhtele vedellä - tulee muuten kiiltävän puhdasta! Sama pätee luonnollisesti keittiön altaaseen - ei tarvitse turhaan heti käyttää niitä järeitä puhdistusaineita!

Sitruunan tuoksusta voi tosiaan nauttia laittamalla tuoksukynttilän veden sekaan muutama tippa sitruunasta puristettua mehua - sitruuna tunnetusti piristää, joten polttele kynttilää siinä silloin, kun päiväaikaan kaipaat piristystä. Illalla nukkumaan mennessä laita mielummin vaikka laventeliöljyä, joka hellästi saattelee untenmaille.

Keittiössä...
Teenjuojana tulee  ensimmäisenä mieleen sitruunaviipale teehen puristettuna - tekee pikantin maun. Ja olen joskus lukenut, että se jollain lailla tepsii myös (tosin pienemmässä mittakaavassa) myös päänsärkyyn - en tiedä, kun onnekseni harvoin poden sitä lajia. Teekupistani aion kuitenkin nyt nauttia...
Muistan joskus lukeneeni, miten sitruunaa on hyvä käyttää ruoanlaitossa - muistathan aina pestä kuoret jos raastat sitruunankuoria mauksi - sen sisältämän pektiinin takia. Se nimittäin voi auttaa siihen, ettei verensokeri pääse liian nopeasti laskemaan. Eli silloin myös tulee kylläiseksi nopeammin. (tosin en muista paljonko sitruunaa pitää laittaa, jotta tuo vaikutus toimii).

Ja jos sitruuna on päässyt kuivahtamaan ja olet heitttämässä sen jo pois - stop tykkänään! Halkaise sitruuna ja laita vaikka toinen puolikas jääkaappiin imemään mahdolliset pahat hajut siihen (ja heitä sitten vasta pois) ja käytä toinen siihen, että hierot sen leikkuulautaaasi. Sitruunassa on luonnollista desifiointiainetta. Ja leikkuulautasi, jonka päällä olet pilkkonut ne valkosipulit ja paljon muutakin -  raikastuu hetkessä sitruunan mehulla ilman mitään hankaavia voimakkaita aineita!

Kauneudenhoidossa....
Sitruunamehusta ja - toisesta keittiön ihmeaineesta: ruokasoodasta - voit sekoittaa pienen tahnan ja sivellä sitä kyynärpäihin, jos ne tuntuvat hilseileviltä tai kovilta. Kyynärpäät pehmenee miltei silmissä! Miksei sama toimisi jalkapohjiin? Sopii kokeilla.

Nyt taidankin tehdä itse sen, että puristan yhden sitruunan mehun ja sivelen sitä hetkeksi kasvoille (ei silmien lähelle) ja pyyhin sen sitten vartin päästä pois, kun se on ensin desinfioinut ihon epäpuhtauksia... ja sitten tähän loppuun sitruunamehuun upotan kynnet ja annan olla viitisen minuuttia - sitruunamehu hoitaa hellästi myös kynsinauhoja ja kynsiä. Sitten on taas hyvä naputella ja taputella ;)

Mihin Sinä olet käyttänyt sitruunan keltaista energiaa? Olisi kiva, jos jaat ajatuksesi kommentteihin.


2 kommenttia:

  1. Laitan puristetut sitruunapuolikkaat kuumentumaan mikrossa: mikro puhdistuu ja raikastuu. Hiljattain luin myös sellaisen niksin, että sitruunanpuolikkaat voi laittaa tiskien kanssa tiskikoneen ruokailuvälinekoriin putsaamaan konetta.

    VastaaPoista
  2. Hei, kiitos vinkistä! Itse en tosin mikroa suosittele hyvä jos toimii. Mä epäilen kyllä, että koneen vesivoima voisi siekaloida ne sitruunanpuolikkaat ja tukkia sihdin...(?)

    VastaaPoista

Voit valita myös nimetön-vaihtoehdon, mutta kiva olisi, jos jätät nimesi kommenttiin. Se näytetään heti hyväksynnän jälkeen. Kiitos!