sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Suolaiset Herkkupasteijat

Jos haluat tehdä hyviä suolaisia pasteijoita, joihin tulee suorastaan himo - niin tässä on maistuva ohje! Olen tämän jostain  muistaakseni vegaaniyhteydestä aikoinaan kopsannut ja sitä sitten vähän modifioinut omaan makuun sopivaksi. Nämä kyllä kelpaa asetella tarjolle  - ja ne menee  kuin kuumille kiville lihansyöjillekin! (vaikka onhan tämä maku paljon hienostuneempi).

  • Tosin täytyy sanoa, että nautin aina yhtä paljon siitä pienestä viipyvästä hetkestä, kun joku vieras on juuri syönyt hyvällä ruokahalulla jo ainakin yhden ja kehuu miten mmmm onpas mmm hyviä - ja kuulee kun kerron jollekin epäilevälle tuomaalle siinä vieressä että näissä onkin jauhalihan tilalla soijarouhetta - niin se hetki, kun se suupala pysähtyy matkalla suuhun - ah, kun sen voisi ikuistaa. Hih! Seuraavassa hetkessä se kuitenkin sujahtaa suuhun. Kieli lipoo huulia ja sormi pyyhkii murut suupielistä. ja niin taas yksi ennakkoluuloinen tuli saatua makuaistin kautta huomaamaan, ettei kaikkea aina tarvitse tehdä niinkuin aina ennen...  ja on hyvä välillä avartaa ;)

Näitä on kiva tehdä! Joten varaa aikaa puolisen tuntia ainakin. Tämä annos on tämmöiseen iltapala-osastoon - eli tästä annoksesta tulee noin 25 pientä herkkupasteijaa. Jos taas vieraita varten teet, kannattaa tuplata annos, saat olla onnellinen, jos jotain jää iltapalalle! :)

Eli siis näin loihdit SUOLAISET HERKKUPASTEIJAT
Aloita näillä aineksilla: 

  • 1 pieni sipuli tai puolikas isommasta
  • 1-2 valkosipulin kynttä
  • 100 gr herkkusieniä
  • loraus rypsiöljyä

Silppua sipuli pieneksi, samoin valkosipulinkynnet. (Muistathan painaa valkosipulia ensin veitsen lappeella niin se leikkautuu paremmin). Huuhtele sienet ja leikkaa pieniksi paloiksi.

Kuumenna öljy pannussa. Lisää sipulit paistumaan ja kuullota pehmeiksi. Lisää sitten sienet.
0,5 tl balsamiviinietikkaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl jeeraa (myös nimellä juustokumina)

Mausta sipulisieniseos balsamiviinietikalla ja mausteilla. Anna paistua miedolla lämmöllä.

1 dl soija rouhettta (tumma tai vaalea - kumpikin käy)
3-4 rkl Taco tai Fajitas-mausteseosta (pikku pussi)
muutama aurinkokuivattu tomaatinpalanen 
1 dl keitettyä vettä, johon olet lisännyt 
1/2 kasvisliemikuution

Leikkaa aurinkokuivatut tomaattisiivut pieniksi paloiksi. Kun sienisipuliseos on paistunut niin kauan, ettei sienistä enää irtoa nestettä lisää aurinkokuivatut tomaatit, kuiva soijarouhe ja pussista maustetta makusi mukaan. Kääntele seosta pannulla hetki  ja lisää sitten vähän kerrallaan kasvisliemi. Lisää aina vettä vasta kun soijarouhe on paistettu ensin kuivaksi.

vajaa 1 dl kaurakermaa (suosittelen Plantin - oranssi purkki-  se vaan on niin ihanan täyteläistä)

Kun seos alkaa olla valmista - eli soijarouhe on turvotettu nesteessä, lisää vielä kaurakerma, sekoita ja anna paistua vielä hetki. Voit jo sulkea hellan tässä vaiheessa.
Voit siirtää taikinamassan toiseen astiaan odottamaan (äläkä maistele sitä liikaa, muuten se katoaa).

lehtitaikinalevyä
Nosta pannu sivuun. Laita uuni 225 asteeseen ja ota lehtitaikinalevyt sulamaan yksitellen pöydälle.

  • Jostain syystä mä tuppaan aina laittamaan liikaa täytettä pasteijoihin ja sitten ne pursuu ja paisuu uunissa...(ku pullataikina...) -  joten nyt halusin tehdä näistä pieniä, söpösiä suupaloja. 

Eli puolitin ensin noi sulaneet levyt ja sitten vielä puolitin nekin! Ja niitä pieniä voi vielä pikkuisen venytellä käsin tai kaulimella, jotta sinne mahtuu sitä täytettä ;)
(Kas, ystävättäreltä saatu muumikin pääsi kuvaan;) ) 

Laita sitten valmista täytettä reilu teelusikalinen jokaisen palan toiseen puoliskoon, taita ja painele haarukalla reunat kiinni. Tästä tulee pelllinen maistuvia pasteijoita. Ennen kuin laitat uuniin, voitele pasteijat vielä kaurakermalla - tulee kaunis herkullisen ruskea pinta. Paista sitten noin 12-15 minuuttia.


Vinkki: Koska haluat varmaan tarjota nämä vieraillesi - tai itsellesi - silloin kun ne maistuvat parhailta: eli lämpiminä - niin tee Herkkupasteijat muuten valmiiksi jo vaikka tuntia, paria ennen ja voitele ja laita uuniin vasta puolisen tuntia ennen vieraiden tuloa.

Ja sitten vain herkuttelemaan!
Voih! Nämä on niin herkullisia, että katoaa käsistä ennenkuin ehtii tarjolle asettaa ;)


Olisin iloinen, jos jätät kommenttisi tästä reseptistä tai miltä se maistui!

PS. Koska tein nyt viimeksi itse tupla-annoksen vieraita varten ja siitä jäi pieni annos täytettä, herkuttelin seuraavana päivänäkin: lämmitin pannulla täytteen ja heitin muutaman tomaattiviipaleen kaveriksi lämpiämään - ja tummaa leipää. Nam!
Teekupposen kera tää oli mulle ihan riittävä lounas ;)

2 kommenttia:

  1. No olipas nam niin hyvää että oli pakko tehdä uudelleen. Eikä vieraat meinanneet uskoa ettei sisällä ollutkaan jauhelihaa :)
    t. Taru

    VastaaPoista
  2. Kiitos Taru! :) Niinpä! En yleensä kerrokaan mitä sisällä on - sanon vaan, että hyvää on, syö pois! :)

    VastaaPoista

Voit valita myös nimetön-vaihtoehdon, mutta kiva olisi, jos jätät nimesi kommenttiin. Se näytetään heti hyväksynnän jälkeen. Kiitos!