maanantai 23. toukokuuta 2016

Mun Pinaattiyllätys

Tänään halusin kokkailla jotain vähän erilaista. Kikherneistä. Hmm. Ajatus lähti siitä, että eilen pistin kikherneet likoomaan * ja niistä teki mieli jotain hyvää tehdä.
  • *  VinkkiKikherneiden liotusohje: laita isoon kippoon n. 3 dl kuivia kikherneitä paketista. Kikherneet turpoavat liotessaan. Lisää vettä niin, että ne peittyy ja ylikin.. Anna liota yön yli tai 8h. Kaada vesi pois. Laita uusi vesi kattilaan ja keitä hiljaisella tulella n 45 min. Alussa tulee vähän vaahtoa, jonka voit reikäkauhalla poistaa. Älä lisää keitinveteen mitään mausteita! Kun ovat kiehuneet, voit ottaa kikherneiden keitinveden talteen, siitä voi tehdä vaikka marenkeja! Muuten kaada lävikön läpi, anna jäähtyä ja laita muutamaan pakastepussiin aina 2 dl kerrallaan - se on sellainen yleinen määrä, mitä pieneen määrään ruoanlaitossa menee. Jätä 2dl käyttöön tätä varten. Vola`! Kikherneet ovat valmiita käytettäväksi!  On paljon edullisempaa kuin ostaa valmiina tölkeissä eikä kuormiteta ympäristöä niillä. Kerralla kannattaa tietysti tehdä vähän isompi määrä.
Eli teki siis mieli kehitellä kikherneistä  jotain herkullista. 
Mä kehittelin tämmöisen: PINAATTIYLLÄTYKSEN -  mun versio intialais/nepalilais-tyyyppisestä currykastikkeesta riisille.
Tästä annoksesta tulee kahdelle nälkäselle, nippanappa kolmelle. Tuplaa annos, jos 4 on henkeä syömässä.

Ainekset  Pinaattiyllätyksen tekoon:
Aloitetaan näillä:
2 dl liotettuja & keitettyjä kik herneitä (tai purkista)
6-7 palaa pakastepinaattia
vajaa 2 dl vettä

Laita vesi pieneen kattilaan ja lisää pakastepinaatit. Anna kiehahtaa ja sulje levy.
Sitten ne yllätykset: eli lisää ne liotetut, keitetyt kikherneet. Sitten otetaan esille zum-zum-kone (mä kutsun sitä siksi;) - ja kun nämä on hetken jäähtyneet niin soseutetaan kaikki zumzumilla pienemmäksi. Kas näin:

  • Ajattelin soseuttaa nää koostumuksen vuoksi - ja kieltämättä myös siksi, että meillä ainakin asuu kotona epäluuloinen lapsi, joka ei mitään kikhernepallukoita vapaaehtoisesti suuhunsa pistä - eikä niitä oikein naamioida pikku perunapalleroiksi tai muuksi. Ja koska tiedän miten paljon hyvää tekeviä vaikutuksia (mm paljon proteiinia ja ravintokuitua)  kikherneessä on, sen lisäksi, että se on maittavaa, joskin aika mietoa  - niin ihan yksinkertaisesti ajattelin helpottaa tässä kohtaa omaa elämääni ja huiputtaa (aivan oikein: huiputtaa) lasta tekemällä tästä helppoa sosetta, jonka sitten lisäsin muuhun kastikkeeseen. Lopputulos oli kyllä aivan mielettömän hyvä, vaikka itse sanonkin!
Siinä samalla, kun pinatit sulaa vedessä, voit ottaa jo esille pannun  ja seuraavat aineet:
puolikas sipuli
2-3 valkosipulin kynttä (laitoin 3)
pala paprikaa (jos on kaapissa, laitoin reunat & kannat mitä jääneet)
pala inkivääriä  
t-2 tll curryä
1 tl garam masala - maustetta
1 tl suolaa 
keijua tms rasvaa sipulien paistamiseen
Eli leikkaa pieniksi paloiksi sipulit, valkosipulit ja paprikan pala. Laita sipulit paistumaan, kuullota pehmeiksi ja lisää valkosipulin kynnet sekä vähän juuri raastettua inkivääriä. Ja ne paprikan palaset. Anna hautua hetken aikaa. Lisää sitten mausteet.

Vinkki: Yleensä inkivääriä on hyvä hieman leikata, ettei kuoret tule mukaan raastettaessa: ota ne pienet palat talteen ja nakkaa teesiivilään: voit sitten iltaeellä lisätä siihen vihreää teetä ja anna hautua hetken pidempään - tekee hyvän säväyksen.


Tässä vaiheessa voi ottaa kattilan esille ja laittaa sopivan määrän vettä kiehumaan. Lisää  & keitä
2 dl (basmati) riisiä  tai riippuu montako syöjää on.

Avaa:
1 prk paseerattua tomaattia
1 tlk kookosmaitoa

Kaada ensin kastikeaihioon pannulle toisessa pikkukattilassa sulatetut ja soseutetut kikherneet pinaatin kera. Lisää sen jälkeen  n 4 rkl paseerattua tomaattia sekä vajaa puoli tölkkiä kookosmaitoa. Sekoittele, hämmentele, maistele.

Voit puristaa vielä
vähän sitruunanmehua/limeä joukkoon

Riisit alkaa kohta olemaan kypsiä. Kastike saa hautua vielä vaikka sen 10 min. ihan pienellä lämmöllä sillä aikaa, kun katat pöydän. Sitten vain kauniisti tarjolla ja ei muuta kuin bon appetit!

Oli muuten niin nälkästä porukkaa, että unohdin kokonaan ottaa kuvan valmiista annoksesta, mutta osaatte kuvitella miten herkulliselta tuo näyttää (ja maistuu) riisin kera, eikö?

Ja kiitos: otan  taas oikein mielelläni vastaan kommentteja ohjeesta/miltä maistui :) 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit valita myös nimetön-vaihtoehdon, mutta kiva olisi, jos jätät nimesi kommenttiin. Se näytetään heti hyväksynnän jälkeen. Kiitos!