torstai 28. huhtikuuta 2016

Hernettä Intialaisittain?

Tässä pari viikonloppua sitten toi lapseni ensimmäistä kertaa tyttöystävänsä ns näytille, heh, eli siis kylään ja mietiskelin mitähän kaapista löytyisi ja mitähän hyvää sitä loihtisi. Tietysti jotain vähän Vegaanista. Tai kokonaan :)

Jäin selailemaan Härkäpapua sarvista - kirjaa. Tässä lisää tietoa kirjasta Sain kirjan muuten yhdeltä Maaritilta erään facebook ryhmän kautta ja olen hänelle siitä kiitollinen! (sydän)

No, nyt sitten päätinkin kokeilla jotain intialaistyyppistä. Kirjassa on paljon hyviä reseptejä - voin lämpimästi suositella, vaikkakin kuvia on vähänlaisesti, joten se on vaan visioitava päässä ja maisteltava suussaan miltäköhän resepti valmiina maistuisi. Ja nämä ainakin maistui. Nams!

Olipas kiva taas laittaa ruokaa, kun molemmat lapset oli saman pöydän ääressä - ja vanhempi vielä tyttöystävänsä kera.

Ei muuta kun aineksia kasaan ja ruoanlaittoon! Ajattelin kokeilla HERNECURRYA.

Ainekset  ja ohje on tässä:
  • 5 perunaa, 2 porkkanaa, 100g parsa tai valkokaalia  
  • Pilko perunat pieniksi kuutioiksi, porkkanat tikuiksi ja parsakaali paloiksi.
  • 2 rkl öljyä, 1 tl jeera, 1 tl korianteria, 1 tl kurkumaa tai currya, 0,5 tl kanelia
  • Paista kattilassa öljyssä jeeraa (voi olla myös siemeninä), korianteria, kurkumaa ja kanelia. Hetken päästä lisää sekaan perunat ja porkkanat, paistele niitä muutama minuutti kannen alla. 
  • n 1,5 dl vettä
  • Lisää vettä pohjalle ja anna juuresten kypsyä viitisen minuuttia. Vettä voi toki lisätä tarpeen mukaan. Lisää parsakaali (ks yllä) ja keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä.
  • n. 1,5 dl keitettyjä herneitä (voi hemputti, mä unohdin nämä!), 0,5tl inkiväärijauhetta, 1 tl yrttisuolaa
  • Lopuksi lisää aiemmin keitetyt herneet ja loput mausteet. Avot! Valmis!

Näin herkullisen näköistä tuli hernecurrysta - heh, vähän noloa, johan se herne on siellä nimessäkin ;)

No, ajattelin tehdä samalla vaivalla, toisella hellalla (en kädellä) vähän toisenlaistakin, että tulee erilaista makuelämystä.

Päätin tehdä myös DALIA HERNEROUHEESTA  (taas se herne kummittelee...) Dal on maittava kastike ja tässä se on tehty tosiaan hernerouheesta, ei linssistä, kuten yleisesti tehdään.

Ainekset  ja ohje Hernerouhe Daliin oli tämmöiset:

  • 2 dl hernerouhetta
  • 8 dl vettä
  • liota hernerouhetta vedessä 25 minuuttia
  • 1 isohko sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä (mä aina tuplaan, kun tykkään valkosipulista)
  • 1 porkkana
  • 2 perunaa
  • pala (n 100g) keräkaalia
  • Liota ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuori peruna ja porkkana ja paloittele molemmat pieniksi kuutioiksi. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleisi.
  • Mausteseos:
  • 0,5 tl jauhettua kardemummaa
  • 0,5 tl jauhettua kanelia
  • 1 tl jauhettua inkivääriä
  • 1 tl jauhettua jeeraa (=juustokumina)
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • 1/8 tl muskottia
  • 0,25 tl jauhettua mustapippuria
  • 1 tl kurkumaa
  • 0,5 tl - 1 tl jauhettua chiliä
  • 2 laakerinlehteä
  • Mittaa mausteseoksen aineet pieneen astiaan. 
  • 4 rk öljyä
  • 1 tl mustia sinapinsiemeniä (mulla oli keltasia - ?)
  • Mittaa öljy ja sinapinsiemenet paistokasariin ja kuumenna, kunnes sinapinsiemenet pomppivat. Lisää sipulit ja valkosipulin kynnet ja paista kullankeltaisiksi, ruskistamatta.
  • Lisää mausteseos (ks yllä), sekoita hyvin ja kypsennä noin minuutin verran.  Lisää sitten vihannekset ja hernerouhe liotusvesineen. Voit myös lisätä sekaan ne laakerinlehdet makua antamaan. Kiehauta, laske lämpöä ja keitä hiljalleen kannen alla noin 40 minuuttia.
  • Lisää keittämisen aikana tarvittaessa vettä. Maista ja mausta suolalla makusi mukaan. Hienonna pinnalle tuoretta korianteria (jos sattuu olemaan, mulla ei nyt sattunut)

Vinkki: hernerouhe tuppaa helposti palamaan pohjaan, eli ole varovainen sen kanssa. Miedolla lämmöllä ja välillä sekoittelua.

Kuulostaa isotöiseltä, mutta loppujen lopuksi ruokahan pitää aina tehdä ajan kanssa. 
Ja ihan ehdotttomasti: Rakkaudella!
Näin hyvältä näytti tuo Dal hernerouheesta. Namia.

Tietysti lisukkeeksi myös basmati.riisiä - tällä kertaa en siihen laittanut kurkumaa, kun keltaista väriä oli jo muissa ruoissa ihan riittävästi. Hyvää oli, tätä satsia tehdään toisenkin kerran!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit valita myös nimetön-vaihtoehdon, mutta kiva olisi, jos jätät nimesi kommenttiin. Se näytetään heti hyväksynnän jälkeen. Kiitos!