sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Herkullinen porkkanamarmeladi

Ah ja voi - olipa kerran porkkanoita pari pussillista jääkaapissa. Mitäs ihmettä niistä keksisi: äkkiähän ne menee huonoksi, jos ei niitä rouskuttele menemään joka päivä... löysinpä sitten jotain reseptinpoikasta porkkanamarmeladista - hei ulle dulle doff kinkkelade koff  porkkanoita poff - vai mites se taas menikään - no tätä oli kyllä kiva tehdä! Ja tosi helppo. Eikä paljon maksanut - muuta kuin tekemisen vaivan - tai ilon! :)

Eli tarvitset herkulliseen PORKKANAMARMELADIIN yksinkertaisesti:
1 kg porkkanoita
5 dl hillosokeria
2 sitruunaa

Kuori porkkanat. Paloittele pieniksi paloiksi. Laita kattilaan vähän vettä ja porkkanapalat kiehumaan. Anna kiehua reilu puolisen tuntia, että ovat varmasti kypsiä.
Siinä odotellessa voit ottaa esille pari hillopurkkia ja raastaa toisen sitruunankuoren. Laita toiseen astiaan valmiiksi raastamasi sitruunankuoret (noin pari teelusikallista tai mitä nyt irtoo), hillosokeri ja purista vielä sitruunoista mehut siihen päälle ja sekoita seos.
Kun porkkanat on kypsyneet tarpeeksi, kaada vesi pois (Vinkki: ota se talteen pieneen purkkiin, voit käyttää sitä vaikka seuraavana päivänä - tai jos oikein taloudellinen olet: samantien! -vaikka sämpylätaikinaan!) - ja jätä porkkanat kattilaan ja soseuta zum zum - koneella soseeksi. Sitten vain lisäät sinne aiemmin sekoittamasi sokeri-sitruunaseoksen ja sekoitat porkkanasoseen kanssa.

Anna tämän seoksen kiehua vielä vartin verran - kannattaa sekoitella välillä  ja siis miedolla lämmöllä, ettei pala pohjaan!

Sillä aikaa tai viimeistään nyt ota esille
2 hillopurkkia

Pese hyvin astianpesuaineella ja huuhtele hyvin.
 (Vinkki: olen muuten jo pitkään laimentanut tai jatkanut tai miten vaan - astianpesuainetta seuraavasti: kun pullo on tyhjä, huuhtele se - tai pese ainakin korkki - ja lisää uudestaan noin neljännes astianpesuainetta pulloon ja lisää hiljalleen vettä pullo täyteen. Toimii aivan yhtä hyvin ellei paremminkin! Ja hyvin pesee! On se sen verran jytyä kamaa, että vähempikin riittää - harvoin sitä tulee tipoittain annosteltua - mikä on valmistajan mieleen -  ja siksi tämä vähän helpottaa sitä vesistöjen tuhoamisen tuskaa...).

Lasipurkkien desinfiointi: 
Laita toiseen kattilaan vettä ja laita kiehuvaan veteen yksitellen lasipurkit 2 minuutiksi porisemaan ja ota varovasti jollain kättä pidemmällä pois jäähtymään. Älä koske sormin purkkeihin! (Ei vain siksi, ettet polta näppejäsi, vaan että desinfiointi toimii!) Muista käyttää myös kannet kiehumassa. Ehtivät hyvin jäähtyä sen mitä pitää, kunnes sose valmis.
Kun sitten porkkanamarmeladi on valmis - kaada se varovasti toiseen puhtaaseen astiaan ja anna jäähtyä hetken aikaa. Siirrä sitten ruokalusikalla marmeladia pestyihin lasipurkkeihin koskematta niihin - pyyhi mahdollisesti roiskunut aine puhtaalla paperilla ja sulje tiiviisti. Anna jäähtyä.

Ei sitten muuta kuin herkkuttelemaan. Ja niin - heh - yksi pikkujuttu: hyviä ideoita mihin tätä voisi käyttää?

EDIT: - paitsi tietysti paahtoleivän päälle joutilaana sunnuntai-aamuna, ah mitä namia! 
Olisin iloinen kommenteista! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit valita myös nimetön-vaihtoehdon, mutta kiva olisi, jos jätät nimesi kommenttiin. Se näytetään heti hyväksynnän jälkeen. Kiitos!