lauantai 23. heinäkuuta 2016

Miten lisätä luovuutta

Aina puhutaan siitä, miten luovuus on hyvästä ja pitää osata käyttää luovuuttaan. Mikä onkin ihan totta. No, miten sitä luovuutta sitten voi oikein saada? Mistä sitä ammentaa?

Ensinnäkin ei pidä olla tylsistynyt. Pysy siis skarppina. Tarkoitan lähinnä sitä, ettei ajaudu vanhoihin päivästä toiseen jatkuviin rutiineihin, eli tilaan jossa teet asioita niitä sen kummemmin ajattelematta edes, vanhasta tottumuksesta, osaat ne vaikka silmät kiinni. Eli on hyvä tehdä jotain uutta, mitä et ole aiemmin tehnyt. Rakenna uusia polkuja. Myös aivoillesi. Niille pienille neuroneille, jotka kulkevat päässäsi sähköimpulsseina hermosta toiseen ja tuottavat ahaa-elämyksiä! Heureka! Minä keksin!
Mitä se luovuus on? Miltä tuntuu, kun ajattelet sitä sanaa? Alkaako jossain kihelmöimään ja hepsuttamaan, että aah, ihanaa tehdä sitä ja tätä... vai alkaako varpaat nykimään musiikin tahtiin vai mitä? Rupeeko joku biisi soimaan päässä? Miltä tuntuu, jos pidät silmät kiinni hetken? Kuvittele olevasi vaikka jollain metsäpolulla -mitä siellä tulee vastaan? Miltä siellä näyttää? Oletko syksyisellä metsäpolulla - puiden lehdet ovat tummanpuhuvia ja vesilammikoita näkyy vai oletko kesäisellä niityllä ja tunnet tuulen tuovan jotain viestejä sinulle - hellästi hyväilevän hiuksiasi, ehkä tuovan jonkun tuoksun jostain? Käytä kaikkia aistejasi. Kuvittele! Laita hetkeksi silmät kiinni ja mene mielessäsi jonnekin, vaikka sinne metsäpolulle. Miltä tuntuu? Mitä värejä näet?
Jos annat luvan, sydämesi tulee äkkiä mukaan luovuuteen. Saat aina oikeaa tietoa sydämesi pohjasta, kun vain kuuntelet sitä. Myös luovuuteen tulee apuja sydämestämme - mitä se luovuus on? Onko se hurjaa vauhtia laskettelua vai sukan kutomista?

Aisteista puheen ollen, se on muuten jännä juttu, kun sanotaan, että jos menettää jonkin aistin, toinen kehittyy paremmaksi - no en halua kokeilla sitä. Voi silti teoretisoida asialla ja testata vaikka niin, että tosiaan sulkee silmänsä ja kuuntelee tarkemmin. Tai laita kuulokkeet korville (ilman musaa!) vaan jottet kuule ympäröivää maailmaa - herkisty, ole läsnä! Tuleeko silmistä tarkemmat? Haistatko paremmin? Näetkö kummemmin? Jos laitat suuhusi mustikan - maistatko vahvemmin?

Miten sitten sitä luovuutta voi lisätä? Tehdä vaikka asioita joskus hetken mielijohteesta. Kävele sinne polulle, joka on aina houkuttanut, muttet ole mennyt - ties mikä autiotalo sieltä löytyy? Aja töihin eri reittiä - uskalla eksyä välillä, mene mutu-tuntumalla eikä aina järjestelmällisellä navigaattorilla. Piipahda torille aamukahville, jos satut ohi kulkemaan.

Anna hetki aikaa itsellesi tehdä jotain, mitä ei ole listalla. Pyörähdä linnanmäen karusellissa ja naura sydämesi kyllyydestä kuin pieni lapsi. Laula! Itse harrastan tätä miltei päivittäin ruokaa laittaessa - tai aina kun on semmoinen hyvä fiilis, radiosta tulee joku hyvä biisi niin pistän nupit kaakkoon ja tanssin ja laulan - siinä se samalla tulee ruoka valmiiksi, ja varmasti luovasti - ja rakkaudella.

Toteuta itseäsi, tavalla tai toisella. Osta nikkarointivälineet, jos olet "aina halunnut" tehdä jotain. Maalaa. Piirrä. Sanoita biisi. Lue satuja. Ja jos ei satu lapsia olemaan tai ovat jo isoja - voit silti lukea vaikka Roald Dahlin satuja, tai Harry Pottereita. Kunhan pidät mielesi virkeänä. Käytät mielikuvistasi. Ja ennenkaikkea: Luovuutta! Sillä mitä enemmän sitä käytät, sitä enemmän sitä tulee lisää! Hulluttele, hauskuuttele, keksi hassuja juttuja. Näe asiat eri lailla.

Ei elämän tarvitse olla niin tylsän vakavaa ja boooringia. Se on juuri niin ihanaa ja luovaa kuin millaiseksi voit kuvitella sen. Eikö?

Mitä kivaa tai jopa luovaa tästä tuli mieleen - olisin iloinen kommentistasi! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit valita myös nimetön-vaihtoehdon, mutta kiva olisi, jos jätät nimesi kommenttiin. Se näytetään heti hyväksynnän jälkeen. Kiitos!